Videobellen tips

Drie tips om tijdens de Coronacrisis zichtbaar te blijven

Hello, is this thing on? / Can you see me now?

Veel mensen werken deze periode thuis. Dan is het soms best lastig om met collega’s of klanten een goed gesprek te houden. Gelukkig kun je videobellen. Er zijn genoeg goede programma’s om in touch te blijven zoals Zoom, Webex, Microsoft Teams en Google Hangout. Helaas kunnen je materiaal en omgeving beperkingen opleveren. Een camera van mindere kwaliteit dan je gewend bent, omgevingsgeluiden of een slechte microfoon, er zijn soms meerdere oorzaken!

03 april 2020 / Chilla Verhagen

Wij hebben drie tips (en een bonustip!) om toch het optimale uit je apparatuur te halen:

Tip 1: Gebruik een headset

Headset microfoons zijn ingesteld op het ontvangen van geluid op korte afstand, waar laptop/pc-microfoons veel meer omgevingsgeluiden opvangen. Door een headset hoort jouw gesprekspartner alleen jouw stem, ideaal dus voor thuiswerken!

Is een headset te duur? Gebruik dan de oordopjes van je mobiele telefoon. Zelfde principe als een headset alleen iets kleiner!

Tip 2: Check het beeld

Bekijk van tevoren hoe zichtbaar je bent, dan kun je nog wat aanpassen vóór het gesprek. Ben je volledig in beeld, zijn er geen rare voorwerpen op de achtergrond die kunnen afleiden? Kleine moeite, professioneel resultaat!

Zie jij jezelf als een donkere vlek op beeld? Grote kans dat er te weinig licht is in de ruimte, óf dat de lichtbron zich achter je bevindt. Richt je de achterkant van de computer/camera naar het raam of de lamp en zorg je dat er genoeg licht binnen komt.

Hoe beter de belichting, des te beter het beeld. But don’t overdo it! Bij te veel direct zonlicht ben je ook niet goed zichtbaar, of kun je gaan knijpen met je ogen.

Tip 3: Liever bekabeld dan wifi

Ben je er nog? Check, check, mooi! Via Wifi kan het beeld gaan stotteren en haperen. Sluit daarom met een LAN-kabel een vaste verbinding aan naar je router. Dit zorgt voor een optimale internetsnelheid, en dus een beter beeld. Zo wordt videobellen een eitje!

(Bonus)tip 4: Pay attention!

In real life is het ook niet netjes om tijdens een gesprek op je telefoon te kijken, dus doe dat met een videocall ook niet!
Geef je gesprekspartner de aandacht, daar bereik je zoveel meer mee!

professional Dion

Dion Jongmans

“Belichting is belangrijk”
Meer weten over videobellen?