Thuiswerktips

Thuiswerktips

Misschien ben je het al lang gewend, dat thuiswerken. Steeds meer ZZP’ers werken immers vanuit huis. En ruim 30% van de werknemers werkt tegenwoordig gemiddeld 6 uur per week thuis. Dat is bijna een complete werkdag!

 

 

 

Maar door het Coronavirus zijn mensen écht genoodzaakt om thuis te werken. Alles werkt dan toch even anders: je hebt meer afleiding, direct communiceren met collega’s is een stuk lastiger en thuis heb je wellicht niet alle faciliteiten bij de hand. Om het thuiswerken een stuk aangenamer te maken hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Zorg voor een plek die alléén voor werk bedoeld is

Lekker met je laptop op bed klinkt misschien aantrekkelijk, maar erg productief is dit natuurlijk niet. Een werkplek die associeert met werken, of dichtbij je normale kantoorsituatie ligt, functioneert het beste.

Wees creatief
Woon je klein, of is het gewoon lastig om een plekje in huis te vinden waar je rustig kan werken? Maak er dan één! Een voorraadkast, zolder of schuur met een bureau is zo omgetoverd tot mini-office. Een bureau past natuurlijk niet overal, maar denk bijvoorbeeld aan een inklaptafel of plank die als goed ondergrond kunnen werken.

2. Opgeruimd staat netjes

Dat stukje afleiding waar we in de intro over spraken zit hem vaak in rommel. Op kantoor heb je voldoende opslagruimte, zorg er dus voor dat je dat ook in je thuiskantoor hebt! Berg papieren die je niet direct nodig hebt op in een la, kast of map. Of – als je een geïmproviseerd kantoor hebt – in je laptoptas.

Een andere vorm van afleiding is…. andere mensen! Zorg er daarom voor dat je werkplek afgezonderd is van rumoer, het liefst met een dichte deur ertussen.

Check, check, dubbelcheck
Dat hele thuiswerken is toch wennen. Je moet even anders nadenken. Wil je niks vergeten? Maak dan een checklist voor jezelf. Dit kan heel simpel door een notitie op je bureaublad of handige tools, zoals Trello. Heel handig om te delen met andere thuiswerk-collega’s. Zo zie je heel snel wie waar mee bezig is en kan de planning makkelijk beheerd worden.

3. Denk aan de Arboregels!

Lekker werken hou je veel langer vol in een goede positie. Check dus of je scherm op de juiste hoogte staat, je stoel goed is afgesteld en neem af en toe een welverdiende break. Loop tijdens die break dan ook even naar buiten voor een frisse neus!

4. Tips voor tools

Maak het jezelf makkelijk met handige tools voor digitale samenwerking met je team. Tegelijkertijd met meerdere mensen werken aan documenten, chatten, video bellen maakt het teamwork vanuit huis een stuk eenvoudiger.

–       Microsoft Teams kun je al gratis gebruiken voor chatten, videogesprekken en bestanden delen

–       Webex van Cisco biedt het gebruik van dezelfde functionaliteit ivm de Coronacrisis nu voor 90 dagen gratis aan.

5. Bonustip

We zouden geen Westlands bureau zijn als we niet een plantje of bloemetje zouden aanraden. Want: groen is gezond! Planten op of rond je werkplek maken je productiever, blijkt uit onderzoek op de werkvloer. Fleur je werkplek dus op, en steun de kweker!