Videomarketing

De hype voorbij

Videomarketing is van hot en happening veranderd in een must. Consumenten kopen eerder producten na het zien van een video van een product. Productvideo’s stimuleren het maken van een keuze en zijn dus een belangrijk medium geworden.

De komende jaren zal video nog meer groeien; vooral het delen van video via social media levert een groot bereik op.

Explainer video’s

Explainer video’s. Je ziet ze steeds vaker. Waarom opeens deze prominente aanwezigheid? Heel simpel: met een ‘explainer video’ kun je complexe informatie op een redelijk simpele, begrijpelijke en creatieve wijze overbrengen op (potentiële) klanten. Dat kan gaan over je organisatie, dienst of product.

Het idee? Je vertelt je verhaal zo kort en krachtig mogelijk. Maar hoe doe je dat? Het is lastig om een in de basis lang en gecompliceerd verhaal in het kort goed over te brengen. Daarom hebben wij alvast 3 tips voor een goede explainer video:

  1. Short and sweet
    We adviseren een explainer video van 1 tot anderhalve minuut, in ieder geval niet langer dan 2 minuten. In deze tijd wil je natuurlijk zo veel mogelijk informatie overbrengen, maar beperk het aantal woorden tussen de 200 en 240. Dat betekent dus schrappen en schrappen en… schrappen. Tot alleen het hoognodige aan informatie overblijft.
  2. Ken je doelgroep
    Bedenk goed aan wie je jouw verhaal wilt vertellen, wat hun voorkennis is en wat je met jouw verhaal wilt bereiken. Denk hierbij aan de tone of voice: hoe verwacht jouw publiek aangesproken te worden?Het is ook belangrijk om één doelgroep tegelijk aan te spreken. Probeer je meerdere doelgroepen te bereiken? Grote kans dat één, meerdere of zelfs alle doelgroepen afhaken, omdat ze zich niet aangesproken voelen.
  3. Kennis is macht maar…
    Wanneer je je verhaal uitlegt aan je doelgroep, ben jij (als het goed is) de expert van het onderwerp. Maar verplaats je in je doelgroep: moeilijke vaktermen, die alleen jouw vakbroeders kennen, kunnen als vervelend worden ervaren. Level met je doelgroep en zorg dat je boodschap helder en te begrijpen is!

Diverse mogelijkheden

Er zijn verschillende typen explainer video’s, de belangrijkste daarvan zijn de live video’s, whiteboard video’s en animated video’s.  Bij live video’s wordt gewerkt met ‘echte’ mensen en/of producten. Vooral bij bedrijfsvideo’s wordt hier gebruik van gemaakt. Bij whiteboard video’s wordt de materie – het zegt het al – op schoolbordwijze uiteengezet. Animated video’s gebruiken vooral geanimeerde karakters om de boodschap in jip-en-janneketaal over te brengen. Vaak is dat in een simpele, 2D-vorm.

Succesvolle voorbeelden

SPEAX heeft al meerdere, succesvolle explainer video’s voor haar opdrachtgevers mogen maken. Ook weten wat de mogelijkheden voor jóu zijn? Bel met Bart en je weet alles.

Professional Bart

Bart van Dijk

“Beeld en geluid zijn een must.”
Meer weten over videomarketing?